Free Book Online
Categories
Pod starim krovovima: Zapisi i ulomci iz plemenitaskog svijeta (HRVATSKI KLASICI)

Pdf

Pod starim krovovima: Zapisi i ulomci iz plemenitaskog svijeta (HRVATSKI KLASICI)

3.2 (4190)

Log in to rate this item

    Available in PDF Format | Pod starim krovovima: Zapisi i ulomci iz plemenitaskog svijeta (HRVATSKI KLASICI).pdf | Croatian
    Ksaver Sandor Gjalski(Author) B. K. De Fabris(Editor)
Pod starim krovovimaZapisi i ulomci iz plemenitaskog svijeta"Kad sam uzeo pero u ruke da pisem Stare krovove, bila mi je zelja da predstavim i originalnost nase stare hrvatske kulture i opet da naslikam onu njeznu poeziju sto lebdi nad dragim zagorskim krajem, takodjer pak da prikazem hrvatsku dusu." GjalskiPERILLUSTRIS AC GENEROSUS CINTEKNobilis et quondam dominus terrestris Ermenegildo pl. Cintek de Vucja Gorica, vlastelin u Ferfrekovcu i Vugrovom Polju, posjednik kuce u Varazdinu i vise livada na Sutli, zacasni protokolist slavne zupanije varazdinske i clan gospodarske podruznice u Z., nakon smrti oca posvetio se odrzavanju imanja, a ozenio se tek kao stari momak siromasnom Amalijom u strahu da mu stari rod ne izumre i da veliko imanje ne ostane bez nasljednika.Ponosnom Cinteku nikako nije bilo jasno zasto mora placati porez i kako to da su mu kmetovi odjednom postali ravnopravni. Bio je pristalica Madjara, uvjeren da ce upravo oni dokinuti "samovolju" austrijskih cinovnika. Medjutim i u Madjarskoj su se poceli provoditi novi zakoni, a kako je Cintek i dalje odbijao placati porez, dugovi su se nakupili i doslo je do ovrhe cijele njegove imovine.Plemeniti Cintek morao je prodati sve sto je imao bas u vrijeme kad su on i Amalija napokon dobili sina. Nije bilo druge i pl. Cintek se prilagodio novom nacinu zivota. Postao je drzavni cinovnik koji prikuplja porez i drugim duznicima plijeni imovinu.
3.5 (7872)
  • Pdf

*An electronic version of a printed book that can be read on a computer or handheld device designed specifically for this purpose.

Formats for this Ebook

PDF
Required Software Any PDF Reader, Apple Preview
Supported Devices Windows PC/PocketPC, Mac OS, Linux OS, Apple iPhone/iPod Touch.
# of Devices Unlimited
Flowing Text / Pages Pages
Printable? Yes

Book details

Read online or download a free book: Pod starim krovovima: Zapisi i ulomci iz plemenitaskog svijeta (HRVATSKI KLASICI)

Review Text

Name:
The message text:

Other Ebook

Miscellanea